Gir ikke opp

En drøy halvtimes kjøretur fra Trondheim, bor den tilsynelatende vanlige familien Wangberg Pettersen-Jakobsen. Det mange ikke vet, er at de i løpet av de siste fem årene har hatt flere opp- og nedturer enn de fleste andre småbarnsfamilier.

Fra de lyse stueveggene smiler familiens midtpunkt, fire år gamle Nathalie, ned mot oss. Snart skal mamma Malin Wangberg Pettersen og pappa Tommy Jakobsen i gang med det som blir deres sjuende runde med prøverørsbehandling. Er det denne gangen lillesøster eller lillebror endelig skal komme?

Kvitt sprøyteskrekken

– De siste rundene har endt med negative tester eller avbrutte forsøk. I tillegg mistet vi en gang nå i år. Det skjedde 1. januar, så det ble en dårlig start på 2016, kan du si. Nå er vi snart klare for et nytt forsøk, og da skal vi prøve frys. Det var sånn vi fikk Nathalie i 2012, så vi har absolutt troen, forteller Malin.

Frys (FER) er tilbakesetting av embryoer som tidligere har vært frosset ned. Fordelen med denne behandlingsmåten er at Malin slipper å gå gjennom hele behandlingen med stimulering og egguthenting på nytt.

I forkant av den første runden med prøverørsbehandling i 2011, ble Malin og Tommy grundig utredet. Alt som kunne svømme og befruktes, ble testet.

– Alt så bra ut under utredningen og ultralydene, men den første gangen er egentlig mest prøving og feiling. Det tok vel fem måneder før vi kom i gang med behandlingen. Før det måtte jeg ta blodprøver over flere sykluser, med samme protokoll hver gang, forklarer Malin.

For henne betyr det ti dager med hormonstimulering, i form av en ny sprøyte hver dag, etterfulgt av to ultralydundersøkelser. Hjemme er det Tommy som gjør klar sprøytene, før Malin setter dem. Alltid i magen, dette har de gjort før.

– Jeg er ikke redd for sprøyter lenger, for å si det sånn, ler Malin.

Øl og Clearblue

Siden 2011, da paret først bestemte seg for å prøve assistert befruktning, har mye dreid seg om sykluser og sprøyter. For Malin kan det innimellom bli litt for mye.

– Jeg går inn i en boble, og klarer ikke la være å tenke på det, innrømmer hun.

For Tommy er det annerledes, men også han kjenner at det tar på.

– Etter at vi mistet i januar ventet noen tøffe uker, både fysisk og psykisk. Malin fikk jo fødselsrier og alt. I tillegg var det selvsagt mye følelser, både håp og skuffelse. Du får jo en litt annen innstilling etter å ha mislyktes noen ganger, men jeg har nok i større grad enn Malin funnet roen. Det nok forskjeller mellom kvinne og mann, og ofte blir jeg mer som en psykisk støtte. Malin sliter for eksempel med å planlegge ferier og reiser, i tilfelle det skal skje noe, forklarer Tommy.

Malins foreldre eier et hus i Spania. Dit har familien reist etter hver tilbakesetting. Det er også der Malin har tatt de fleste av graviditetstestene.

– Jeg klarer ikke vente, og tester allerede sjette «rugedag». Egentlig skal testen tas 14 dager etter tilbakesettingen, men det har jeg ikke tålmodighet til, forteller hun.

Det er blitt noen graviditetstester de siste årene. Heldigvis også mye latter.

– Disse testene koster jo en del i Norge, men i Spania er det billigere. Likevel kan det fort gå like mye av feriebudsjettet til Clearblue som til øl. Vi varierer mellom tre apotek, slik at de ansatte ikke skal kjenne oss igjen, sier Tommy lattermildt.

Tur/retur Trondheim med nedsatt sædkvalitet

I Malin og Tommys tilfelle er det nedsatt sædkvalitet som er årsaken til at paret ikke klarer å bli gravide på egen hånd. Det er noe de tidlig aksepterte.

– Jeg har et avslappet forhold til akkurat det, det er bare noe vi må godta. Jeg føler meg absolutt ikke udyktig, for å kalle det det, og det finnes alltid en forklaring, forteller Tommy.

I tilfeller hvor sædkvaliteten er svært nedsatt, befruktes eggene ved hjelp av mikroinjeksjon (ICSI). Metoden går ut på at en utvalgt sædcelle injiseres inn i egget. Innen det skjer er det imidlertid flere punkter paret må gjennom.

Etter at Malin har gått gjennom den ti dager lange stimuleringsperioden, settes det en eggløsningssprøyte. Da tar det ikke mer enn rundt 36 timer før paret må til klinikken for egguthenting. På klinikken skal de, i tillegg til å hente ut egg, levere sædprøve. Disse dagene kjennetegnes av at Malin tar noen tabletter hjemme, mens Tommy tar ansvar for sin del. Deretter setter de seg i bilen med kurs for Trondheim.

– Det der er et opplegg hver gang. Vi har bare en time på oss før vi må levere sædprøven, og den skal i tillegg holdes varm, inntil kroppen. Vi er ikke blitt stoppet av politiet foreløpig, men den dagen det skjer blir et syn, med Malin bedøvet i passasjersetet og meg bak rattet med en kopp sæd under genseren, ler Tommy.

Fremme på klinikken skifter Malin, før hun trilles inn på operasjonsrommet. Der henter IVF-legen og hans medhjelper ut eggene fra eggstokkene.

Takker Medicus for at de ikke gir opp

– Jeg gruer meg aldri til egguthentingen. Det gjør ikke vondt, og settingen har etter hvert blitt veldig naturlig, til tross for at gynekologen har på hodelykt og jeg ligger der med beina i været, forteller Malin.

Etter selve uthentingen, er det laboratoriet som tar hånd om eggene. Når de har tilpasset seg sitt nye miljø i laboratoriets inkubatorer, blir eggene befruktet. Sædprøven undersøkes og renses, og kun de beste sædcellene blir brukt til å befrukte eggene. De befruktede eggene dyrkes så i kontrollerte forhold, og allerede dagen etter egguthentingen er det mulig å se om eggene er riktig befruktet. Likevel dyrkes de videre til dag to eller tre.

I tilfeller hvor det utvikler seg flere gode embryoer enn det som skal settes tilbake, kan de fryses ned og oppbevares for senere bruk. Det var det som skjedde da Nathalie ble født for fire år siden. Selv om det har blitt noen nedturer, har Malin og Tommy aldri vurdert å gi opp.

– Men det er mye som skjer i hodet underveis i prosessen, og hadde det ikke vært for støtten og oppfølgingen vi får fra klinikken, ville det vært tøffere. De ansatte på klinikken har på mange måter blitt som en del av familien. De gleder seg sammen med oss når det går bra, og de bretter opp ermene når vi ikke lykkes, forteller Malin, som får støtte fra Tommy:

– Vi vet at vi en dag kommer til å lykkes, og for oss er det ikke aktuelt å prøve en annen klinikk eller på sykehuset. Vi føler oss hjemme på Medicus, og kommer til å prøve så lenge vi har midler til det.

Levende bevis på at det er mulig

Nå skal Malin snart inn til ultralyd igjen, og da bestemmes også datoen for når neste runde starter. Da venter en ny omgang med tilbakesetting. Selve inngrepet tar bare fem minutter, og går ut på at IVF-legen, ved hjelp av et tynt kateter, fører embryoet tilbake til livmoren.

Alle kvinner som har gått gjennom prøverørsbehandling får støttebehandling med progesteron etter egguthenting. Dette er nødvendig for at det skal kunne oppstå graviditet som følge av behandlingen. Ventetiden før graviditetstestene kan tas, er det vanskeligste med hele prosessen, synes Malin.

– Du går og venter på bekreftelse eller avkreftelse på om det du ønsker aller mest i hele verden skal skje. Det blir lange dager, men det kan aldri bli rutine. Jeg er en fighter, og vi vet at det er fullt mulig – vi fikk jo Nathalie, sier Malin.

Historien om Malin og Tommy er publisert i sin helhet i vårt magasin Mirakel. Vi deler også historien på vår Instagram-konto under hashtagen #ønskebarn2. Historien publiseres ikke i sanntid.

Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.